
Øyvind Borgsø ga i 2012 ut boka- "Lytte til Gud. Øvelser for redusert stress og økt nærvær i øyeblikket". Boka gir innblikk og veiledning i enkle og praktiske bønnemetoder, som tar hele kroppen i bruk. Øyvind deler mange personlige opplevelser i fht å være stille og å komme inn i Guds nærvær. Boka inneholder bla. temaet "Bønn i bevegelse» og 12 nærværsøvelser, flere av dem med bevegelser. Boka er et godt redskap for deg som har en travel hverdag og trenger å stresse ned og fokusere på bare å være i Guds nærvær og ta imot.
Med tillatelse fra forfatteren har Dans for Jesus publisert en artikkelserie i 3 deler som er utdrag fra boka. Boka kan bestilles på www.detindreliv.no.
Del 1: Øvelse i nærvær
Nærværstrening
På mine kurs og retreater har jeg introdusert uttrykket nærværstrening. Dette har noen fellestrekk med mindfulness og oppmerksomhetstrening, men i uttykket nærværstrening ligger også det kristne vanligvis vil forbinde med ordet: Guds nærvær. Vi kan bli bevisst, og vár, overfor Guds nærvær i våre liv.
Guds nærvær krever ingenting av oss, men å være nærværende overfor ham som er nær oss, krever vår oppmerksomhet. Og å være åpen og lyttende overfor Gud over tid, krever for de fleste av oss øvelse.
Noe som kjennetegner en god lytter, er nettopp oppmerksomhet overfor den vi fører en dialog med, tålmodighet, nærvær i seg selv med en evne til å skille mellom egne reaksjoner og den andres opplevelser, ønske om å forstå den andres kommunikasjon og evnen til ikke å sette den andre i en bås på bakgrunn av egen erfaring og forståelse. En god lytter søker å lytte inn til og å forstå den andres verden, og unngår å respondere på bakgrunn av egne emosjoner. Hun prøver samtidig å unngå å bestemme hva den andre vil si og hvordan det skal kommuniseres.
En vis kvinne som har arbeidet mye med interkulturell dialog, sa til meg en gang:
«Ønsker du å gå i dialog med noen, er det best om du er åpen for å bli forandret av den andre.»
Denne holdningen kan vi ha når vi går inn i dialogen med Gud - åpenhet og villighet til å la oss forandres av Gud, på hans premis-ser og i hans tempo.
Gud lytter til oss, og kommuniserer med oss, men vi hører ikke alltid hans tale, eller klarer ikke alltid å skjelne mellom hva som er fra Gud og hva som ikke er det. Derfor kan det være nyttig å øve oss opp i å lytte til Gud og hans kommunikasjonsformer, samt å søke å bevisstgjøre våre tanke- og adferdsmønstre.
Forfatteren av hebreerbrevet legger vekt på viktigheten av øving når han skriver: «…De som ved å bruke sansene har øvd dem opp til å skjelne mellom godt og ondt.» (Hebr 5,14)
Vær nær
Begrepet nærvær er satt sammen av to ord; nær og vær. Bytter vi om på de ordene, ser vi at nærvær dreier seg om å være nær.
Velger vi å leve nær Gud, vil vi også komme nærmere oss selv. Tør vi å være nær oss selv, får vi samtidig mot til å være nær våre medmennesker.
Å være nær kan være vanskelig, også det å skulle åpne opp for guddommelig nærvær i vårt liv. Det krever ærlighet og mot til å være i sin sårbarhet. Det er lettere å være nærværende når vi er i stand til å romme, og å omfavne, oss selv og andre, samt møte oss selv og andre med et mildt og fordomsfritt blikk. Kategorisering, beregning og manipulering skaper avstand og fremmedgjøring. Gjennom å være imøtekommende, raus, tydelig og ærlig med livet, skaper vi derimot trygghet, forutsigbarhet og ro.
Mennesker som har vært sammen lenge og er trygge på hverandre, kan ofte forstå hverandre bare ved å se på hverandre, eller bare ved å være sammen. Slik kan vår relasjon med Gud være hvis vi prioriterer å være oppmerksomme overfor hans nærvær for å lære ham å kjenne.
Gud er hellig, Gud er hel
Jeg søker hver dag å leve med bevisstheten om at Gud er nær-værende. Min erfaring er at jeg da får smake på noe hellig som gir en god sødme jeg kan bære med meg gjennom dagen. The Message, en engelsk bibeloversettelse med et moderne språk, oversetter Paulus’ andre korinterbrev 5:5 slik: «Gud legger en smak av himmelen i våre hjerter så vi aldri vil slå oss til ro med noe mindre.»
Gud er hellig og han inviterer oss inn i hellighet. Ordet hellig kommer av hel, og vi kalles til å la Gud gjøre oss hellige så vi kan være hele i vår ferd. I Gud er vi hele mennesker, rustet til å være helhjertede. Våre liv kan berikes ved å se Guds skaperverk som en større helhet og bli bevisst på at vi ikke står alene her i verden, men er forbundet med alt det skapte i Den hellige ånd.
Smaken av hellighet synes jeg Ole Theodor Moe (1863-1922) set-ter gode ord på i sin salme «Jesus det eneste»:
Jesus, det eneste, helligste, reneste
navn som på menneskelepper er lagt!
Fylde av herlighet,
fylde av kjærlighet,
fylde av nåde og sannhet og makt!
Gud er kjærlighet, og den som blir i
kjærligheten, blir i Gud og Gud i ham.
Johannes’ første brev 4:1
Øvelser
(i boka vil du finne 12 øvelser, her presenteres to av disse)
Bilder som beskriver øvelsene finnes på www.borgso.no. Her er også lydfiler tilpasset noen av øvelsene.
Øvelsene som presenteres, er stressreduserende. De øker vår evne til å være tilstede i øyeblikket og å lytte til Guds kommunikasjon og kroppens signaler. Noen av øvelsene inneholder samtidig rolige bevegelser som smører ledd, øker bevegelighet og blodsirkulasjon og bedrer koordinasjon.
Repetisjonene av Guds ord sammen med bevegelsene hjelper oss å forankres i ordet, slik at det blir styrende i vår adferd. Det kan også gi erfaringer om at ordet er livgivende og bli synliggjort i gitte situasjoner.
Kombinasjonen bevegelse, ord og pust hjelper oss å få troen fra hodet, inn i kroppen og ut i livet. Det åpner for å se oss selv og skaperverket mer med Guds blikk, og ikke et bekymret, vurde-rende eller dømmende blikk.
Å søke Gud gjennom stille bønn og bevegelse i koordinasjon med åndedrettet og bibelord kan styrke det indre livet med Gud og helbrede mange av våre sjels sår. Gjennom helbredelse kommer overskudd, glede og lyst til å prioritere tid med Gud.
Øvelsene kan i seg selv være din bønn, eller en forberedelse til din bønn. De kan være en hjelp til å være nærværende i dialogen med Gud, men de er ikke en fasit som passer alle til enhver tid.
Koordinasjon, men ikke for enhver pris
Øvelsene nedenunder er oppdelt i ulike sekvenser. Først finner du en innledende tekst, så følger en beskrivelse av øvelsen. I noen av øvelsene har du mulighet for å koordinere bevegelser og ord med åndedrettet. Vær oppmerksom på at dette kan være komplisert. Prøv derfor å bli fortrolig med ett element av gangen før du går videre. Nærværsøvelser kan bli kontraproduktive hvis du strever med å oppnå noe, og blir anspent. Legg til side behovet for å være «flink».
I øvelsene som kombineres med ord, vil du finne forslag til ord, som en hjelp til å komme i gang. Kommer det andre ord opp i ditt indre som du heller ønsker å bruke, så gjør du det.
Ord som hjelper deg å fornemme noe av Guds vesen er bra; det kan for eksempel være «Gud», «Jesus» eller «kjærlighet». Benytt ett eller flere ord som får din sjel til å smile og trekker deg i retning mot Gud.
Si ditt ord stille i ditt indre og legg merke til om det kan forenes med ditt åndedrett og dine bevegelser. Vær samtidig oppmerksom på en eventuell gjenklang i ditt indre. Blir det anstrengende eller for mye å tenke på – legg det til side. Ta da en pause og legg noen av elementene bort.
Åndedrett – bevegelse – ord
De fleste øvelsene inneholder tre hovedelementer: åndedrett, ord og bevegelse:
Åndedrett
Åndedrettet består av tre faser; innånding, utånding og en liten pause.
La eventuelle bevegelser og ord følge åndedrettets rytme, ikke for-sere dette.
Bevegelse
Av og til kan en bevegelse eller en posisjon i seg selv uttrykke en sinnsstemning eller konkrete ord. Kristne i oldkirken sto for eksempel med armene rett ut fra kroppen for å ligne Jesus på korset. Dette var deres bekjennelse av Jesus Kristus. I Salmenes bok 143:6 kan vi lese at lengsel uttrykkes ved å strekke hendene ut mot Gud: «Jeg rekker hendene ut mot deg. Jeg lengter etter deg som jorden tørster etter vann.»
Ord
I noen øvelser finnes det forslag til ord som kan repeteres i koordinasjon med åndedrettet. I andre øvelser kan det være ord som smelter sammen med bevegelser. Hvis du merker at ordene løser seg opp, så la det skje uten å presse på for å gjenta ordene. Driver gjentagelsene av ordene deg inn i en mental kverning, så ta en pause fra dem og fall på plass i kroppen din og nærværet med Gud.
Sier du ordene i stillhet, er det lettest å være avslappet i musku-laturen i ansiktet. Mange har derimot glede av å mumle ordene halvhøyt, som er en del av klosterbevegelsens meditasjons-tradisjon. La uansett ikke ordene kun være i ditt sitt eller din munn, men la de klinge i hele din kropp.
Øvelse X – Ydmyk tilbedelse
Innledende tekst
Kroppen min er en del av meg, selv om jeg prøver å fornekte eller glemme det. Det er ikke sunt å neglisjere kroppen over tid. I ste-det for å være vendt bort fra den, kan vi lytte til den, bli venn med den og akseptere at vi er skapt som kropp, sjel og ånd.
Kroppen er en arena for bønnens liv, et sted hvor Gud utfolder sitt liv. Kroppen er en del av bønnen, og bønnen en del av krop-pen. Det er ikke bare i tankene og følelsene vi møter Gud, men hele kroppen er en møteplass med Gud.[i] Er vi tilstede i oss selv som kropp, sjel og ånd, kan vi samtidig gjøre oss tilgjengelig for Gud med alt vi er.
En sentral samling åndelige tekster i Den ortodokse kirke, Filokalia, handler om de gamle fedrenes lære om det rene hjertes uavlatelige bønn. Her kan vi lese om hvordan kroppen kommer oss til hjelp i kommunikasjonen med Gud. Det gis gode beskri-velser for hvordan vi kan inndra kroppen i bønnen, som en av de viktigste nøkler i bønnelivet. Nøkler til å åpne oss for Guds rike som er inne i oss, og avdekke den indre, åndelige bønnens skattkammer i vårt hjerte.[ii]
Praktisk øvelse
To bønnestillinger som anbefales i Filokalia, er å løfte armene mot himmelen og å bøye knærne. Kombinasjonen av disse kan i seg selv være din bønn, og en god hjelp til å være stille med Gud. Noen ganger kan det være fint å bli værende en stund i en av po-sisjonene, mens andre ganger er det godt å veksle fortløpende i et rolig tempo.
Ordene jeg har gode erfaringer med i denne øvelsen, er inspirert fra Paulus’ brev til efeserne kapittel 3 vers 14 og 15.
Dersom du velger å benytte deg av mine anbefalte bibelord, vær oppmerksom på hva som skjer i ditt indre. Hvis ordene løser seg opp og blir borte eller går over i andre ord, la det skje, og kjenn etter hva annet som er livgivende.
Trinn 1
Ord: «Himmelske Far, du som har gitt navn til alt i
himmel og på jord.»
Bevegelse: Løft hendene opp mot himmelen
Trinn 2
Ord: «Jeg bøyer kne for deg.»
Bevegelse: Bøy kne
Når sjelen er tom for tid og rom,
sender Faderen sin Sønn inn i sjelen.
Mester Eckhart
Øvelse XI – Stille hengivelse
Innledende tekst
Kristne begynte på 2-300-tallet å trekke ut i ørkenen for å vie hele livet sitt til tilbedelse av Gud. Hvordan kroppen påvirker bønne-livet og hvordan kroppen kan hjelpe oss inn i stille bønn var sentral i deres veiledning, og mange av våre kirkemødre og -fedre har latt seg inspirere av denne. For St. Dominikus, en munk på 1100-tallet, var inndragelse av kroppen i bønnelivet en form for bønn hvor sjelen benyttet seg av kroppens lemmer til å løfte seg selv mer inn i overgivelsen til Gud. Slik vil sjelen, som beveger kroppen, bli beveget av kroppen. Forfatteren og benediktiner-munken Ingmar Svanteson (f. 1939), som blant annet har oversatt deler av Johannes Kassianus’ skrifter til svensk, skrev om sam-spillet mellom kropp og sjel i magasinet Pilgrim: «Kropp og sjel utgjør en uoppløselig enhet, der ikke bare sjelen påvirker kroppen, men også kroppen sjelen. I kroppen ser vi sjelen som i et speil, og sjelen gir kroppen dens egenart.»[iii]
Praktisk øvelse
Strekk armene ut til siden og stå oppreist som en del av Guds skaperverk. Senk skuldrene. Er du anspent, kan du gjøre noen avspenningsøvelser som for eksempel dem på side 107, som hjelp til å være nærværende i dine bevegelser og ikke å la negative tanker ødelegge din inspirasjon.
Formulér gjerne noen ord som en åpningsbønn og bli vár for Guds nærvær. Når du står slik og åpner deg for Gud, kan du kjen-ne etter i ditt indre om du får noen impulser du kan bevege deg ut i fra. Hvis ikke du kan merke noen bevegelser som kommer innen-fra kan du rolig begynne å bevege armene fram og tilbake, og i sirkler. Prøv å ha en takknemlig holdning til Gud som gir deg mu-ligheten for å bli beveget. Vær oppmerksom på om det kommer noen ord til deg som du kan resitere rolig mens du beveger deg. La deg bevege i samspill med Gud. Vær oppmerksom på ditt ånde-drett, og se om det gir en naturlig flyt å bevege deg sammen med åndedrettets rytme.
Forslag til bibelske resitasjonsord:
«Det er i deg jeg lever, beveger meg og er til.»[iv]
«Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg.»[v]
«I ham er alt blitt skapt – alt er skapt ved ham og til ham.»[vi]
«Den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se det nye er blitt til.»[vii]
Hver bevegelse jeg gjør, gjør jeg i deg, du beveger meg Jesus.
Hvert åndedrag jeg tar, tar jeg i deg.
Hvert steg jeg tar, tar jeg i deg, du er min vei Jesus.
David Crowder
[i] Evangeliet etter Johannes 1:14, Paulus’ første brev til korinterne
6:15, Paulus’ første brev til tessalonikerne 5:23.
[ii] Hentet fra den norske redigerte utgaven av Filokalia, ved fader
Johannes.
[iii] Pilgrim, 2004.
[iv] Apostlenes gjerninger 17:28.
[v] Paulus’ brev til galaterne 2:20.
[vi] Paulus’ brev til kolosserne 1:16.
[vii] Paulus’ andre brev til korinterne 5:17.